Linux – ett komplext och unikt operativsystem

Du kanske har hört talat om Linux? Det är ett operativsystem som skapades av den finska  finska mjukvaruutvecklaren Linus Torvalds och Free Software Foundation (FSF) i början av 90-talet. Linux används än idag för många användningsområden i flera olika versioner, varav de vanligaste är Red Hat, Debian och Slackware.

Linux är inte lika användarvänligt som de populära operativsystemen Microsoft Windows och Mac OS, utan tenderar att användas mer på servrar och i sammanhang där säkerhet och hög komplexitet är en hög prioritet. Det är inte så lätt att använda Linux utan det kräver att man har en hel del kunskap som programmerare, vilket många av oss inte har vare sig tid eller intresse för.

Med det är värdefullt att vara bra på Linux, som tillsammans med Apache utgör över 30% av alla servrar som används på Internet. Denna öppna källkod kan anpassas ner till minsta detalj och istället för att bara se det grafiska, som vi gör med Mac OS och Microsoft Windows, så programmerar man direkt i OS-koden med Linux. Nu finns det också mjukvara till Linux för att underlätta användningen, men en stor av arbetet görs direkt i koden.Nu ska vi fira en av våra anställda som fyller år med en grillfest! Låter det som en god idé? Köp gasolgrill här och fira in våren med en personalfest för att skapa en god stämning på arbetsplatsen. Då har de all styrka och motivation som behövs för att sätta sig in i den där Linux-kursen du snart ska skicka iväg dem på.